Middle-East Travel

Iran in 2,5 weeks

 

Probeer zo snel mogelijk na aankomst in Teheran een bus te pakken richting Kashan, ten zuiden van Teheran. In Kashan kun je een aantal traditionele huizen bezoeken, de levendige bazaar of een fiets huren en naar Fin’s gardens rijden (challenge: het verkeer in Iran is werkelijk complete chaos!). Na Kashan reis je met bus of trein door naar Yazd, een echte woestijnstad met eindeloos veel doolhofstraatjes. Rondom Yazd kun je makkelijk een tour de woestijn in maken, eventueel met overnachting. Dit kan ook rond de stad Kerman.
Na Yazd reis je met de bus door naar de levendige studentenstad Shiraz. Bezoek de heilige plaats Shar-e-Chegard, de enorme bazaar en de pink mosque. De Pink Mosque is op haar mooist in de vroege ochtend, wanneer de zon het glas-in-lood tot leven laat komen en het nog rustig is. Trek daarnaast een dag uit om Persepolis te bezoeken. Tip: neem hier een gids, de geschiedenis is razend interessant!
Om even aan de drukte te ontsnappen reis je hierna naar Ghalat; ofwel “little Amsterdam”. Dit dorpje ligt tegen een bergrug aan en ligt langs een stroompje. Veel Iraniërs komen hier in het weekend samen om te relaxen: picknicken, shisha, en vrouwen zonder hoofddoek is hier niet zeldzaam. Wederom: je zult veel worden uitgenodigd om erbij te komen voor een theetje of een hapje of een hijs shisha. Je kunt in deze omgeving heel goed een daghike maken. Vanuit Ghalat/Shiraz reis je door naar de prachtige, almachtige stad Isfahan. De mooiste route is via het Zagros-gebergte. Dit vergt echter wat meer moeite/voorbereiding, daar er hier bijna geen bussen rijden heb je ofwel je eigen auto nodig ofwel een driver. Het openbaar vervoer is eigenlijk geen optie, mede gezien de grote afstand en het gebrek aan hotels onderweg (geloof me, de ervaringsdeskundige spreekt hier).

Isfahan is een zeer rijke stad. Het centrale plein, Naqsh-e Jahan Imam square, is het paradepaardje van deze rijkdom. Twee prachtige moskeeën die hier tegenaan liggen zijn een must-see in deze stad: de mashed-e shah moskee en de Mashed-e Sheikh Lotfolla. Op het plein kun je rustig een paar uur zitten, ’s avonds komen er veel Iraniërs bijeen om te picknicken. Je kunt ook een kabelbaan naar de bergtop ten zuiden van de stad nemen voor een mooi uitzicht. De oude bruggen over de Zayandeh rivier (staat vaak droog) moet je vooral ’s avonds bezoeken. Loop dan – wanneer de rivier droog staat – onder de brug. Veel mannen gaan hier dan zingen met elkaar. Veel families komen er samen voor thee. De enorme bazaar in Isfahan is ideaal om souvenirs voor thuis te komen (echter niet de goedkoopste).
Na Isfahan is het tijd voor wat bergen: op naar Alamut Valley. Reis door naar het kleine dorpje Ghazorkhan om vanuit daar enkele dagen in Alamut Valley te verdwalen. Heb je nog tijd over: probeer naar Tabriz te reizen in de wintermaanden of naar Teheran om te skiën, een onverwacht populaire bezigheid onder de Iraanse jetset!
Indien het einde van de vakantie nadert: Teheran is een interessante stad (ambassade van de VS, waar enige tijd mensen gegijzeld hebben gezeten), bezoek Golestan Palace, verdwaal in de rijke straten in het noorden van de stad en neem de kabelbaan voor een panorama-uitzicht over deze enorme stad. Mocht je geen tijd meer overhouden voor Teheran wees niet getreurd: je doet je longen een groot plezier met de enorme smog die er hangt!

No Comments

    Leave a Reply